Genel Bilgi:
Fizyoterapi programı, başta fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümleri ve klinikleri olmak üzere, üniversite ve devlet hastaneleri, özel hastaneler, sağlık merkezleri ve SPA/termal tesislerinde çalışmak üzere bilimsel donanıma sahip, insan sağlığına ve etik değerlere önem veren sağlık personeli yetiştirmektir. Program mezunları, sağlık sektöründe fizyoterapist gözetiminde fizik tedavi uygulamalarında uzman doktora yardımcı olmak üzere görev alabilmektedir. Bu sebeple Fizyoterapi programı öğrencileri, teknik konularda donanımlı ve nitelikli sağlık personeli olarak yetiştirilmektedir. Fizyoterapi Teknikerleri, çalıştıkları hastanelerde, ilgili uzman doktorların gözetim ve denetiminde yapmış oldukları iş ve işlemler; hastayı fizik tedaviye hazırlar, fizik tedaviyi ilgili doktor veya fizyoterapi uzmanı direktifleri doğrultusunda uygular, fizyoterapi cihazlarını, aletlerini hazırlar ve fizyoterapi cihazlarının bakımını yapmaktadır.
Eğitim Süresi ve İçeriği
Fizyoterapi programı 2 yıllık eğitim süresince, fizik, anatomi, fizyoterapi, tıbbi terminoloji, bilgisayar teknolojileri kullanımı, fizyoloji, kinezyoloji, fizyoterapide ölçme ve değerlendirme, ilk yardım, ortez ve protez rehabilitasyonu, ortepedik rehabilitasyon ve masaj teknikleri dersleri verilmektedir. Müfredat derslerine ek olarak verilen sertifika ve seminer programları ile öğrenciler, mezuniyet öncesi mesleki donanım kazanmaktadır. Öğrencilerimiz uygulamaya dayalı eğitimlerini Üniversitemiz bünyesinde bulunan laboratuvarlarda ve anlaşmalı uygulama hastanemizde yürütülmektedir. Üniversitemizin fizyoterapi laboratuvarında bulunan cihazlar ve ekipmanlarla yapılan uygulamalar, öğrencilerimize mezuniyet öncesi pratik deneyim kazandırmaktadır. Bu sayede mesleğin gerektirdiği yeterlilikler kazandırılmakta ve öğrencilerimiz, donanımlı bir sağlık personeli olarak yetiştirilmektedir.
Meslekte İlerleme
Fizyoterapi Teknikerleri, çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda; uzmanlık alanları, tecrübeleri, kurum ve kuruluşların hizmet içerikleri doğrultusunda yönetim kademelerinde yer alabilmektedir. Fizyoterapi programını başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz, Dikey Geçiş Sınavı ile “Fizyoterapi ve Rehabilitasyon” dört yıllık lisans programına dikey geçiş yapabilmektedir.
Mesleğin Gerektirdiği Nitelikler
Fizyoterapi programını tercih ederek sektörde Fizyoterapi Teknikeri olarak çalışmak isteyenlerin;
- Fen bilimlerine, özellikle biyoloji ve fiziğe ilgili ve bu alanlarda başarılı,
- Bedence güçlü ve dayanıklı,
- Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen,
- El ve parmak becerileri gelişmiş,
- Başkalarını anlayabilen ve onlara yardım etmekten hoşlanan,
- Sabırlı, sevecen, dikkatli ve sorumluluk sahibi kimseler olması gerekmektedir.
Çalışma Alanları
Fizyoterapi Teknikerleri; özel sağlık kuruluşlarında, özel rehabilitasyon merkezlerinde, huzurevlerinde, kaplıca/termal tesislerinde, spor/sağlık merkezleri ve profesyonel ve amatör spor kulüplerinde görev alabilmektedir. Önlisans KPSS oturumunda başarılı olanlar, devlet hastanelerine ve üniversite hastanelerine memur statüsünde atanabilmektedir. KPSS'de yeteri başarıyı gösteremeyenlerin özel hastanelerde çalışma imkânı bulunmaktadır.
Akademik Personel
Ders Kataloğu
Çift Anadal / Yandal Programları
Çift Anadal Programı: Öğrencilere, asıl bölümlerinin yanı sıra ilgi duydukları başka bir bölümde de lisans derecesi alma imkanı tanır. Bu programda, öğrenciler iki farklı bölümün derslerini tamamlayarak her iki alanda da diploma sahibi olabilirler.
Yandal Programı: Öğrencinin asıl bölümü dışında ilgi duyduğu başka bir alanda belirli sayıda ders almasını sağlar. Yandal programını tamamlayan öğrencilere, bu alanda resmi bir sertifika verilir; ancak bu, ikinci bir lisans diploması anlamına gelmez.
- Çift Anadal ve Yandal programlarına ulaşmak için tıklayınız.
Değişim Programları
Öğrencilere, belirli bir süre boyunca yurtiçi veya yurtdışındaki başka bir üniversitede eğitim alma fırsatı sunar. Bu programlar sayesinde öğrenciler, farklı kültürleri tanıma, yabancı dil becerilerini geliştirme ve uluslararası akademik deneyim kazanma imkanı bulurlar. En yaygın değişim programları arasında Erasmus+, Mevlana ve Farabi gibi programlar yer alır.
- Erasmus Programı için tıklayınız.
- Mevlana Programı için tıklayınız.
- Farabi Programı için tıklayınız.
Kariyer
Bölümün / Programın Amacı / Hedefleri: Öğrencilere alanlarında gerekli bilgi ve becerileri kazandırarak, onları mesleki hayata hazırlamak.
Bölümün / Programın Mevcut Durumu ve Geleceği: Mevcut öğrenci ve öğretim kadrosu ile yürütülen projeler; gelecekteki hedefler ve gelişim planları.
Alanın Altında Yer Alan Meslekler: Alanla ilgili icra edilebilecek meslekler ve gelecekte önem kazanacak kariyer yolları.
İş Bulma İmkanları: Mezunların kamu ve özel sektörde sahip olabilecekleri iş fırsatları ve sektörle olan bağlantılar.
Program Tanıtım Sunusu
Bir bölüm veya programın temel özelliklerini, eğitim olanaklarını ve hedeflerini tanıtmak amacıyla hazırlanan sunumdur.
İletişim
- Adres :Karaağaç Kampüsü, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Binası Kat:3
- Çağrı Merkezi : 444 9 447
Telefon: +90 476 223 00 10 - 0054 - Faks: +90 476 223 00 17
- E-posta: shmyo@igdir.edu.tr
Program Tanıtım Sunusu
Bir bölüm veya programın temel özelliklerini, eğitim olanaklarını ve hedeflerini tanıtmak amacıyla hazırlanan sunumdur.
İletişim
- Adres : Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü, Tuzluca Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü
- Çağrı Merkezi : 444 9 447
Telefon: +90 476 223 00 10 - 3405 - Faks: +90 476 223 00 17
- E-posta: tuzluca@igdir.edu.tr